Strijdt portret 1 (c) Anne van Zantwijk

OVER JANNEKE

Het begon allemaal met zingen in de kerk. Dat werd al snel zingen in het kerkkoor met Kerst, engelpakjes inclusief. Iedereen die in een kerkkoor heeft gezongen, weet dat de schaamte om hierna solo op een podium te gaan staan, voorgoed overwonnen is. Janneke's ouders claimen dan ook dat ze grote invloed hebben gehad op haar muzikale ontwikkeling, Janneke zelf is daar nog niet zo zeker van.

 

Hoe het ook zij: op haar 18e werd ze aangenomen op het Conservatorium van Amsterdam, waar ze Zang Jazz studeerde. Daar ontmoette ze ook Lisa, waarmee ze het beruchte cabaretduo Matroesjka vormde. Tijdens haar opleiding is Janneke altijd bezig geweest met schrijven. Eerst als Nederlandstalige jazzzangeres met haar eigen voorstelling Piepers & Jazz, daarna met steeds meer elektronische beats en actuele grappen voor Matroesjka.

 

Sinds een jaar en een spreekwoordelijke dag is Janneke naast haar cabaretduo ook solo aan de slag. Zo reisde ze in 2018 als artist in residence af naar Libanon om te praten met Libanese comedians over de kracht van humor - haar belevenissen zijn te volgen via de blog op deze site. Daarnaast schrijft ze sketches, liedjes en grappen voor radio en tv, onder meer voor Spijkers met Koppen (Radio 2), Sanne Wallis de Show (BNN/VARA) en Dit Was Het Nieuws. Daarnaast is ze een van de vaste schrijvers voor De Pin, het satirische online magazine van De Speld.

‚Äč

Naast het zijn van professioneel woordmasochist, houdt Janneke van urenlang lezen in doodse stilte, motorrijden en dansen. Al het voorgenoemde het liefst tot in de kleine uurtjes.