Strijdt portret 1 (c) Anne van Zantwijk

OVER JANNEKE

Het begon met zingen in de kerk. Dat werd al snel zingen in een kerkkoor met Kerst, engelpakjes incluis. Iedereen die in een kerkkoor heeft gezongen, weet dat de schaamte om hierna solo op een podium te gaan staan, voorgoed overwonnen is. Janneke's ouders claimen dan ook dat ze grote invloed hebben gehad op haar muzikale ontwikkeling, Janneke zelf is daar nog niet zo zeker van.

 

Hoe het ook zij: op haar 18e werd ze aangenomen op het Conservatorium van Amsterdam, waar ze Zang Jazz ging studeren. Daar ontmoette ze ook Lisa, waarmee ze het beruchte cabaretduo Matroesjka vormde. Tijdens haar opleiding is Janneke altijd bezig geweest met schrijven. Eerst als Nederlandstalige jazzzangeres (zzz), met haar eigen voorstelling Piepers & Jazz, daarna met steeds meer elektronische beats en actuele grappen voor Matroesjka.

 

Sinds een jaar is Janneke ook weer solo aan de slag. Zo reisde ze in 2018 als artist in residence af naar Libanon om te praten met Libanese comedians over de kracht van humor - haar belevenissen zijn te volgen via de blog op deze site. Daarnaast schrijft ze ook sketches, liedjes en grappen voor radio en tv, onder meer voor Spijkers met Koppen (Radio 2), Sanne Wallis de Show (BNN/VARA) en Dit Was Het Nieuws.

WHAT'S NIEUW?