top of page

OVER JANNEKE

Het begon allemaal met zingen in het kerkkoor, terwijl mijn vader op de preekstoel goedkeurend aan zijn snor plukte. En zoals iedereen weet, is de stap klein om daarna solo op een podium te gaan staan. Dan kan je tenminste zelf beslissen of een wit engelenpakje de juiste outfit is, of niet. Hoe dan ook, na dit jeugdtrauma was mijn liefde voor zingen geboren. Mijn ouders claimen dan ook dat ze grote invloed hebben gehad op mijn muzikale ontwikkeling, maar die battle is nog niet gewonnen.
 

Op mijn 18e vertrok ik met piepende bandjes naar Amsterdam, waar ik werd ik aangenomen op het Conservatorium. Ik had bedacht dat ik de nieuwe Ella Fitzgerald wilde worden (maar dan wit, in het verkeerde land en een paar decennia te laat) dus mijn hart sprong op toen ik op het conservatorium Zang Jazz kon gaan studeren. Daar ontmoette ik ook Lisa, waarmee ik later jarenlang het beruchte cabaretduo Matroesjka ben geweest. Al tijdens m'n opleiding was ik bezig met schrijven. Eerst als Nederlandstalige jazzzangeres in mijn eigen ônewomanshow Piepers & Jazz, daarna met steeds meer elektronische beats en grappen over de wereld voor Matroesjka.

 

Naast heel, heel veel optreden met Matroesjka ben ik in 2018 afgereisd naar Libanon als artist in residence. Daar heb ik samengewerkt en gepraat met Libanese comedians over de kracht van humor (voor wie benieuwd is, mijn belevenissen zijn te volgen via de blog.) Daarnaast ben ik me gaan storten op het schrijven voor televisie, acteren en stukken neerpennen voor media als De Speld. Ook schreef ik sketches, liedjes en grappen voor programma's als Dit Was Het Nieuws, Sanne Wallis de Show, Spaanders, De Boterhamshow en M. Daarnaast ben ik hoofdredacteur van De Pin, de lievelingszus van De Speld en schrijf ik daarvoor met een groep vrolijke freelancers over alles wat ons bezighoudt (van loonkloof tot orgasmekloof, en nou ja, eigenlijk alles over kloven)..

In 2020 besloten we na acht jaar touren, het winnen van prijzen en het leegroven van de artiestenkoelkasten op Lowlands, te stoppen met Matroesjka. Sindsdien ben ik nog meer voor televisie gaan doen en ben ik bezig met het schrijven van scenario's voor film en televisie. Daarover binnenkort meer! Verder nog wat leuke niet-werkgerelateerde info: als ik niet zit te typen achter mijn laptop, kun je me voorbij zien komen op een Honda CB 1100, lees ik in doodse stilte een boek of dans ik mijn benen uit het lijf op een festival. Al het voorgenoemde het liefst tot in de kleine uurtjes.

bottom of page